Omega 3
Omega-3 fiskolja
Oftast klumpas omega-3 ihop till en och samma sak i det vardagliga talet. Men även omega-3 gruppen består av flera av olika fetter. De som kommer från fisk är inte av samma slag som den som dominerar i växtriket. Den kommer från Alfa-linolensyra, en livsnödvändig fettsyra som omvandlas i kroppen till de längre fleromättade fettsyrorna.
I
fet fisk finns det två sorters omega-3-fettsyror de kallas EPA och DHA. De skapas främst av alger som fiskarna äter i vilt tillstånd. Odlad fisk får i regel bara pelleterat foder och tillgång till naturlig kost endast de tre sista veckorna innan de hamnar i våra frysdiskar eller mals ner för att användas till omega 3 kapslar, då också med en lägre kvalité än från vildfångad fisk.
Varför omega-3 verkar ha en sådan läkande effekt på kroppen har varit okänt. 
Forskarna har nu upptäckt att sjukdomar som förefaller gå att förebygga med ett högt omega-3-intag har en gemensam nämnare, de orsakas av inflammation. Forskningsgruppen hittade två hittills okända grupper av ämnen, resolviner och protektiner, som bildas från omega-3. De har en kraftfull påverkan på inflammationer. Därför tror forskarna att dessa ämnen är en förklaring till att omega-3 skyddar mot hjärtinfarkt och alzheimer. 
Förhållandena mellan omega-3 och omega-6 i vår kost har förändrats. 
Förr, när korna betade färskt gräs och örter, blev det högre halter av omega-3 i både kött och mjölkprodukter. I dag äter de kraftfoder gjort på majs, havre, vete eller korn och då har halten sjunkit. Det gröna gräset och unga sädesplantor innehåller nämligen mycket omega-3.
En färsk studie från Schweiz visar till exempel att ost från kor som betar fritt i alperna innehåller ungefär lika mycket omega-3 som omega-6. I en engelsk cheddarost, gjord på mjölk från kor som får kraftfoder, var det däremot 2,5 gånger så mycket omega-6 som omega-3. 
I Sverige har en forskningsgrupp för Institutionen för livsmedelsvetenskap och Sveriges lantbruksuniversitet, undersökt fettsyrainnehållet i renkött. Vilda renar som betat lavar, örter och svamp har mycket högre halter av omega-3 än de som har fått pellets av havre och palmkaka. Forskningsgruppen har också undersökt biff och sett att köttet från betesdjur innehåller mer omega-3-fettsyror än de som utfodrats med pellets.
I dag innehåller den västerländska kosten ungefär 15 gånger så mycket omega-6.
Bäst för oss är djur som är uppfödda på naturlig mat och inte alla dessa sädesslag som man lägger in i fodret för att djuren ska växa sig feta. Det ger en felaktig sammansättning på fettet, säger Jana Pickova. Det är likadant med odlad lax, menar hon. Att låta fisken äta naturlig föda från havet blir för dyrt för odlarna. Därför späder de ut fodret med vegetabilier. 
Forskarna tror att vi en gång i tiden åt ungefär lika mycket omega-3 som omega-6.  
Att den rubbade balansen av fett kan vara farlig beror på att de två olika fettsyrorna har motsatt funktion i kroppen. Generellt går det att säga att omega-6 omvandlas till ämnen som framkallar inflammation i kroppen. Inflammationer är kroppens försvar mot främmande bakterier och virus och är oftast något positivt. Men långvariga inflammationer är sällan bra - de kan leda till åderförkalkning, hjärtproblem och alzheimer. 
Forskning visar att synen på omega-6 som enbart inflammationsskapande är förenklad. Walter Willett, epidemiolog vid Harvard School of Public Health i Boston, leder en av världens största forskningsgrupper som studerar hur olika omega-fettsyror i kosten påverkar oss.
Deras forskning visar att omega-6 snarare förstärker den antiinflammatoriska effekten av omega-3, förutsatt att en person äter båda ämnena i relativt höga doser. - Det finns inga bra bevis för att vi ska sänka halten omega-6. Vi bör i stället ändra förhållandet genom att öka halten omega-3, säger Walter Willett. Omega 3 finns framför allt i fet fisk men även i vårt Chiapulver. Att kombinera Omega 3 från fisk och växtriket går utmärkt.
Få människor är likgiltiga för sin hjärnas funktion. 

De allra flesta av oss vill väl att koordinationen mellan hjärna och öga skall vara optimal. En väl avvägd kost spelar en viktig roll för utvecklingen av syn, koordination, inlärning och koncentration. Även om vi äter en fullvärdig kost med mycket fisk, nötter och grönsaker, kan inte detta garanter att rätt fettsyrenivå uppnås. Som resultat av detta, kan denna fettsyrebrist leda till nedstämdhet och oro och destruktivt beteende. Därför kan ett tillskott av omega 3 behövas, så att fettsyrenivån garanterat är tillräckligt hög för att bibehålla hjärnans och ögats normala funktioner.
Omega-3 från växtriket är en lite kortare molekyl och kallas ALA eller linolensyra. 

För att komplicera allting ytterligare finns det en fjärde omega-fettsyra, omega-6, som kallas linolsyra. Den är lika lång som linolensyran och båda är livsnödvändiga. forskare varnar för att vi får i oss för stora doser av omega-6 genom den mat vi äter i förhållande till Omega 3, de flesta äter betydlig mer kött som innehåller Omega 6 i förhållande till fet fisk som innehåller Omega 3. 
Mantrat "ta bort allt fett ur maten så går du ner i vikt" kan till och med vara farligt.

Precis som vitaminer är vissa fetter livsnödvändiga. De skyddar mot inflammationer som kan ge hjärtinfarkt, alzheimer och cancer. Alltför länge har alla fetter dragits över en och samma kam.
Men precis som vitaminer är fetter livsnödvändiga och kroppen behöver lite av allt.
En annan stor tvistefråga när det gäller omega-fettsyrorna är om de korta från växtriket är lika nyttiga som de långa från feta fiskar. De nyupptäckta protektinerna, resolvinerna och andra inflammationshämmande ämnen i kroppen bildas visserligen från fiskens EPA och DHA - de långa omega-3-fettsyrorna. I kroppen finns proteiner som kan förlänga den korta linolensyran från växtriket till EPA. Men forskarna vet inte hur effektiv den omvandlingen är. Men jag tycker att det börjar samlas bevis för att den är välgörande, även om den kanske inte är lika potent, säger Walter Willett. 
Studier på ett folkslag från Costa Rica som lever långt från kusten och som inte äter fet fisk utan får i sig omega 3 från växtriket uppvisar att de har mindre hjärt och kärlsjukdomar, medan forskningen tyder på att EPA och DHA från fisk minskar risken för prostatacancer medan höga doser av linolensyra,  snarare ökar risken. Därför är det viktigt att inte överdosera.

Utvinns från vildfångad lax och ansjovis
BESTÄLL HÄR! 400 st 348:-

  Rent vatten från Antarktis strömmar upp förbi Perus södra fiskevatten
vilket är en bra miljö för den lax och ansjovis som används till vår Omega 3 fiskolja. Hela 63% fettsyror i kapslar på 1000 mg.
Fiskoljan innehåller 37% EPA och 26% DHA.

BESTÄLL HÄR!

Läs mer om produkterna och beställ på hemsidan..

Se mer info på  www.bravara.se
Beställ på
www.nyponpulver.com


Köp kombipris Pain@way Nypon 900 gr, D3-vitamin 250 st, 100 st Omega 3.

Nyponpulver

Chia-pulver Eco

Magnetarmband

Back On Track

MSM Original

Hundprodukter

 Nyhetsbrev

  Home

Chia Frön

Magnetmadrass

Magnethalsband

Smärtlindring

Q10

Hästprodukter

Probiotika

D-vitamin