Chiafrön
Ekologiska
Chiafrön är Världens mest potenta och funktionella
råvara
Chiafrön är en av världens bästa omega 3 källor och
har visat sig ha en aptit och kolesterolsänkande verkan.
MED INFLAMMATIONSHÄMMANDE OMEGA 3,
ALFA-LINOLENSYRA, 18 AV 20 LIVSNÖDVÄNDIGA AMINOSYROR. Vårt ekologiska Chiafrön är rikt på Vitamin B, kalcium,
fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium och Bor
som stärker skelettet! 900 gr, 2x900 gr
Chiafrön konsumerades av indianerna i
Nordamerika för att orka med flera timmars vandringar. Nu använder många
amerikanska löpare Chiafrön som kosttillskott för
att orka mer och förbättra sin kapacitet. Chiafrön
innehåller alla essentiella, livsviktiga aminosyror, vilket gör det till ett
komplett proteintillskott. Se Runners World april 2012.
Två
teskedar chiafrön ger dig hela dagsbehovet av
alfalinolensyra och Omega 3.
Det har också visat sig i flertal studier att Alfa-Linolensyra som finns
naturligt i Chiafrön kan motverka inflammationer i
tarm och mage, öka cellmembranens genomsläpplighet. Chiafrön
innehåller Alfa-Linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som måste
tillföras och den finns inte i kapslar med Omega 3.
Chiafrön innehåller naturligt omega 3 från
växtriket, som ger rätt balans mellan omega 3 och omega 6.
En för hög halt av omega 6 i förhållande till omega 3 kan orsaka
inflammationer.
Med Omega 3 från växtriket undviker man också de gifter och tungmetaller som
ackumuleras i fisk och fiskprodukter.
Chiafrön hämmar inflammationer och
förebygger hjärt och kärlsjukdomar.
Bra för både hjärnan och ditt näringsupptag i mage och tarmar, innehåller bor
som stärker ditt skelett. Alfa-linolensyra omvandlas i kroppen efter behov
till Omega 3.
Våra leverantörer är bönder i Sydamerika, utvalda efter efter
en strikt kvalitetskontroll och produkten framställs i en ekologisk fabrik
där varje sändning kontrolleras noggrant av vår Svenska expert på plats.
Omega
3 och långkedjiga fettsyror
En ny studie visar att de som inte äter Omega 3 kapslar och lite eller ingen
fisk , har en betydligt bättre omvandlingen av Alfa-linolensyra i kroppen
till långkedjiga fettsyror och det gäller särskilt
då för kvinnor. Vilket bevisar att om du inte får i dig Omega 3 fettsyror
från fiskriket, så har kroppen den fantastiska
förmågan att omvandla Alfa-linolensyra även till långkedjiga
fettsyror. Vilket innebär att genom ett intag av Alfa-linolensyra som finns i
Chia Eco, så får du alla de Omega 3 fettsyror din
kropp behöver + ett bra tillskott av vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och 35%
kostfibrer och 20% högkvalitativt protein.
Källa: American Journal of
Clinical Nutrition November 2010, Volym 92, nummer
5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457
Studien välkomnades av Loren Ward, chef för
forskning för Glanbia Nutritionals.
"Detta är en mycket intressant studie som ökar vår förståelse för de
förutsättningar som krävs för att omvandla viktig fettsyra, ALA, till EPA och
DHA, sade Ward.
Chiafrön har använts som livsmedel i tusentals år
Denna tusenåriga föda glömdes bort men har i modern tid återupptäckts som en
utmärkt källa till Omega3-fettsyror, protein, kostfiber och antioxidanter.
Antioxidanter
Chiafrön Eco är också rikt på naturliga
antioxidanter, protein, vitamin B, kalcium, fosfor, zink och kostfibrer som
är bra för magen, skelett och ditt immunförsvarChia-frön
innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser, vilka inte heller behövs
p g a den höga halten av naturliga antioxidanter. De viktigaste
anti-oxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin, och kaempferol.
Vitaminer, mineraler aminosyror
Chia-frön är dessutom rika på vitamin B,
kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar,
magnesium, 18 aminosyror och innehåller ämnet bor som fungerar som en
katalysator för upptagandet av kalcium.
Protein
Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla,
absorberas Chia lätt, vilket leder till att
näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt
effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och
ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad
av muskelceller hos idrottare och motionärer.
Chiafrön
bra för både trög mage och irriterad tarm
Chia finns både som pulver och frön. Chiapulver Eco tas lättare upp i kroppen och mineraler
och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler. Kostfiber kollodier och gelbildning, en
unik egenskap hos Chia är dess kapacitet att binda
vatten. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin
egen vikt av vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen samt
underlätta matsmältningen av kost som annars ger magproblem.
Chiafrön blandas i lite vatten, rör om och drick
direkt skölj ner med ett extra glas vatten. Att dela upp intagen på morgon
och kväll gör att du får ett bättre upptag, om du själv krossar fröna bör du
inte krossa mer än det du behöver för dagen.
Chia är glutenfritt vilket öppnar nya
möjligheter för tillverkning av livsmedel för glutenintoleranta personer.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att
näringsämnena i kosten upptas bättre.
Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare
nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är
kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet
är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.
Vi rekommenderar en mix av Pain@way Nyponpulver, Chiafrön, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa.
Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre.
FOSFOR Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben
och tänder. Förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
JÄRN Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna.
Viktig också för hjärnans funktion.
KALCIUM Reglerar hjärtslag och vätskebalansen och hjälper musklerna
att dra ihop sig. Behövs för hormonbalansen och nervsignalerna.
KOPPAR Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv.
Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet.
väsentligt för bildning av myelin runt nerverna och
för hormonets funktion, speciellt östrogen.
MAGNESIUM Aktiverar mer än 100 enzymer och hjälper nerver och muskler
att fungera. Behövs också för att få ett öppet sinne.
ZINK Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i
matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och
för hjärnans perception av omvärlden.
Medicin innebär nu förutom att behandla och bota sjukdomar, även att
förebygga dessa.
Under de senaste tre decennierna har begreppet medicin omdefinierats och fått
en bredare innebörd till att omfatta livs- och kostvanor.
Idrott och fysisk aktivitet är också bra medicin eftersom det stimulerar
hjärt- och kärlsystemet, stärker muskler, eliminerar giftämnen, stärker
immunsystemet samt ger en känsla av välbefinnande. Den viktigaste medicinen
för förebyggande av sjukdomar är, enligt detta synsätt, vår kost. Chia är inget läkemedel och ersätter inte traditionell
medicin och läkemedel på något sätt.
Frågor från kunder
Jag undrar om du vet om Chiapulvret har
blodtryckssänkande effekt??
Vi har provat en påse o mitt blodtryck som varit för högt i närmare 18 år (ca
180/90)har blivit mycket bättre!!
Vill ej äta vanliga mediciner, men har provat olika rekommenderade
naturpreparat. Det har hjälpt lite grann. Men det här är absolut det som gett
mest effekt. Lever mkt hälsosamt sen årtionden. Mvh,
Monica Anklew
Bravara// Ja, det är flera som har upplevt samma sak, där läkaren
har varit förvånad och undrat vad de gjort för förändring.
Det är väl känt att Omega 3 har den funktionen och för att få rätt balans
mellan omega 3 och omega 6, så är det bra det bra att tillföra extra omega 3.
CHIAFRÖN ECO, Ekologiskt Chia
Näringsdeklaration
per 100 g Portion (6 g)
Energi (Kcal) 530
Protein (g) 20,6
Fett Totalt (g) 30,334,19
Mättat fett (g) 3,28
Enkelomättat fett (g) 2,13
Fleromättat fett (g) 24,9
Omega-6 6,06
Omega-3 18,51
Kolesterol (g) 0
Kolhydrater
Smältbar (g) 12
Socker totalt 3
Kostfiber
Total (g) 38,7
Löslig (g) 4,51
Olöslig (g) 34,19
Natrium (mg) 11,97
Kalium (mg) 607,2
Kalcium (mg) 616
Järn (mg) 8,27
Fosfor (mg) 626,56
Magnesium (mg) 30,8
Zink (mg) 5,98
Niacin (mg) 3,61
Koppar (mg) 1,97
Källa A.Schauss, Kuman
Health
Se jämförelsetabell Chiafrön
Angående Chiafrön.
Hej! Så för att att få ut så mycket näring som
möjligt från fröna och få lika bra upptag som med Chiapulver.
Kom jag på den iden att lägga fröna i ett
mixerglas "blende".
Kör på mellan hastighet ca 1 dl åt gången i ca 3 minuter detta blir nästan
lika bra som med pulvret. Mycket enklare än
att använda morteln. Kan äntligen dricka det i
ett glas vatten innan jag ska i väg till jobbet på morgonen.Ville
bra dela med mig till er om detta. Ni som gillar Chia
pulver bättre en fröna. Mvh Marita (Partille)
Hej! Tack för tipset, det lägger vi upp direkt. Skickar dig en
prova på produkt som tack. Blåbärspulver och chia passar väldigt bra ihop, blanda 1-2
teskedar chia med lika mycket blåbärspulver så får
du en väldigt god dryck och bra start på din morgon.
Kompletterar du sedan med Probiotika
Acti Flora 45 miljarder så blir det ändå
bättre. Mvh B. Bravara.se
komplett proteintillskott
Protein i Chía:
Livsnödvändiga,
Essentiella aminosyror %
Fenylanin
4,73 – 4,77
Metionin 0,36 – 0,36
Histidin 2.45 – 2.57
Threonin 3,23 – 3,43
Leucin 5,89 – 5,99
Isoleucin 3,21 – 3,35
Lysin 3,60 – 4,44
Valin 5,10 – 5,32
Icke-essentiella aminosyror %Alanin
4,31 – 4,41
Aspartat 7,36 – 7,64
Glycin 4,03 – 4,22
Serin 4,43 – 4,86
Glutamisk syra 12,40 – 13,65
Arginin 8,63 – 8,90
Tyrosin 2,75 – 2,75
Cystein 1,04 – 1,47
Prolin 3,92 – 4,40
Serin 4,43 – 4,86
Hårt bröd, utan socker med Chiafrön
Vi rekommenderar även Chiafrön till bröd och
matlagning.
Använd Chiafrön när du bakar, se vårt recept
på hårdbröd och sluta med alla sockerprodukter så
kommer du att få ordning på magen.
Nyttigt Knäckebröd utan socker, med chiafrön och
nyponpulver
Värm varmluftsugnen till 165 grader, vanlig ugn 175.
Blanda samman allt och låt st i 12 min, bred ut
smeten jämt på bakplåtspapper på 2 bakplåtar, Grädda i 70 minuter.
60 gr Nyponpulver
60 gr Chiafrön
100 gr Solroskärnor
100 gr Pumpakärnor
100 gr sesamfrö
2 msk fiberhusk, skal från pulveriserat psylliumfröskal
1 tsk salt
5 dl vatten
Läs mer om Chia
"Det nya superfröet som förbluffar kostforskare
Recept på ett glutenfritt favoritbröd från Kjerstis
Canihua är en ört från Sydamerika, och fröet är
pyttelitet och ytterst oansenligt till utseendet, men man ska inte låta sig
luras! Det innehåller massor med bra proteiner, vitaminer, mineraler och
nyttiga fettsyror, och gör alltså brödet ännu ett snäpp mer näringstätt.
Samma sak gäller för Chiapulver, som jag den här
gången hade köpt från Bravara. Kikärtsmjölet tillsatte jag för att
bidra med lite mer protein. Yaconsirap är mumsmums
för magen.
Observera att degen är kladdig och ska bearbetas länge, så du behöver en
matberedare till hjälp för att göra jobbet.
Fler recept från Kjerstis mat hittar du
på http://kjerstismatochprat.blogspot.se/search?q=chia+bravara
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl avocadoolja - rapsolja eller kokosolja
fungerar också
½ dl yaconsirap - agavesirap eller flytande honung
fungerar också
2 msk nyponpulver
1 dl canihuafrön
1 dl solroskärnor
1 dl chiamjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl gula russin
1 dl torkade körsbär
3 dl mörkt bovetemjöl
3 dl rårismjöl
1½ msk malda psylliumfrön
3 msk surdegspulver
1 tsk salt
Smula jästen i degbunken, och lös den i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja, sirap, nyponpulver, frön, kärnor, chiamjöl,
kikärtsmjöl och den torkade frukten, och kör igång maskinen.
Blanda bovetemjöl, rårismjöl, psyllium,
surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Bearbeta degen på lågt varvtal minst 10 minuter, gärna några minuter längre.
Klicka i degen i en väl smord bakform på ca 1½ liter, och platta till ytan
med mjölad eller oljad hand.
Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme en timme. Ta brödet ur
formen, och fortsätt grädda ytterligare en halvtimme.
Linda in väl i bakdukar, och låt brödet svalna på galler. Det är bra om du
kan hålla dig från att skära i brödet tills det svalnat helt. Det kunde inte
jag! Jag skar av ytterkanten , bredde lite smör på som fick smälta, och
avnjöt till eftermiddagstéet.
Brödet håller sig färskt och saftigt några dagar i rumstemperatur, men frys
gärna in skivorna och ta fram det som går åt vartefter.
Kjerstis nyttiga favoritbröd
Fler recept med Chia
Mexican Madness
Nyttiga
raw-foodbollar
Råa
Chokladbollar
Äppelsmoothie, chiafrön
Chiapudding, cacao
Chiapudding, jordgubb
Chia-Plommonkaka
Chiascones
Chiamuffins
Fler recept hittar du på http://kjerstismatochprat.blogspot.se/search?q=chia+bravara
Beställ fraktfritt här!
På Internet sedan 1995!
Se hur
du använder Chia på film
|