Chiafrön
Ekologiska Chiafrön är Världens mest potenta och funktionella råvara
Chiafrön är en av världens bästa omega 3 källor och har visat sig ha en aptit och kolesterolsänkande verkan.

 

CHIAFRÖN EKO

MED INFLAMMATIONSHÄMMANDE OMEGA 3, ALFA-LINOLENSYRA, 18 AV 20 LIVSNÖDVÄNDIGA AMINOSYROR. Vårt ekologiska Chiafrön är rikt på Vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium och Bor som stärker skelettet! 900 gr, 2x900 gr

Chiafrön konsumerades av indianerna i Nordamerika för att orka med flera timmars vandringar. Nu använder många amerikanska löpare Chiafrön som kosttillskott för att orka mer och förbättra sin kapacitet. Chiafrön innehåller alla essentiella, livsviktiga aminosyror, vilket gör det till ett komplett proteintillskott. Se Runners World april 2012.

Två teskedar chiafrön ger dig hela dagsbehovet av alfalinolensyra och Omega 3.
Det har också visat sig i flertal studier att Alfa-Linolensyra som finns naturligt i Chiafrön kan motverka inflammationer i tarm och mage, öka cellmembranens genomsläpplighet. Chiafrön innehåller Alfa-Linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som måste tillföras och den finns inte i kapslar med Omega 3.

Chiafrön innehåller naturligt omega 3 från växtriket, som ger rätt balans mellan omega 3 och omega 6.

En för hög halt av omega 6 i förhållande till omega 3 kan orsaka inflammationer.
Med Omega 3 från växtriket undviker man också de gifter och tungmetaller som ackumuleras i fisk och fiskprodukter.
Chiafrön hämmar inflammationer och förebygger hjärt och kärlsjukdomar.
Bra för både hjärnan och ditt näringsupptag i mage och tarmar, innehåller bor som stärker ditt skelett. Alfa-linolensyra omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3.
Våra leverantörer är bönder i Sydamerika, utvalda efter efter en strikt kvalitetskontroll och produkten framställs i en ekologisk fabrik där varje sändning kontrolleras noggrant av vår Svenska expert på plats.
Omega 3 och långkedjiga fettsyror
En ny studie visar att de som inte äter Omega 3 kapslar och lite eller ingen fisk , har en betydligt bättre omvandlingen av Alfa-linolensyra i kroppen till långkedjiga fettsyror och det gäller särskilt då för kvinnor. Vilket bevisar att om du inte får i dig Omega 3 fettsyror från fiskriket, så har kroppen den fantastiska förmågan att omvandla Alfa-linolensyra även till långkedjiga fettsyror. Vilket innebär att genom ett intag av Alfa-linolensyra som finns i Chia Eco, så får du alla de Omega 3 fettsyror din kropp behöver + ett bra tillskott av vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt protein.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition November 2010, Volym 92, nummer 5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457
Studien välkomnades av Loren Ward, chef för forskning för Glanbia Nutritionals. "Detta är en mycket intressant studie som ökar vår förståelse för de förutsättningar som krävs för att omvandla viktig fettsyra, ALA, till EPA och DHA, sade Ward.

Chiafrön har använts som livsmedel i tusentals år

Denna tusenåriga föda glömdes bort men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa till Omega3-fettsyror, protein, kostfiber och antioxidanter.
Antioxidanter
Chiafrön Eco är också rikt på naturliga antioxidanter, protein, vitamin B, kalcium, fosfor, zink och kostfibrer som är bra för magen, skelett och ditt immunförsvarChia-frön innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser, vilka inte heller behövs p g a den höga halten av naturliga antioxidanter. De viktigaste anti-oxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin, och kaempferol.
Vitaminer, mineraler aminosyror
Chia-frön är dessutom rika på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och innehåller ämnet bor som fungerar som en katalysator för upptagandet av kalcium.
Protein

Chia har mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla, absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Chiafrön bra för både trög mage och irriterad tarm
Chia finns både som pulver och frön. Chiapulver Eco tas lättare upp i kroppen och mineraler och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler. Kostfiber kollodier och gelbildning, en unik egenskap hos Chia är dess kapacitet att binda vatten. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen samt underlätta matsmältningen av kost som annars ger magproblem.
Chiafrön blandas i lite vatten, rör om och drick direkt skölj ner med ett extra glas vatten. Att dela upp intagen på morgon och kväll gör att du får ett bättre upptag, om du själv krossar fröna bör du inte krossa mer än det du behöver för dagen.
Chia är glutenfritt vilket öppnar nya möjligheter för tillverkning av livsmedel för glutenintoleranta personer.
En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten upptas bättre.
Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.

 

Vi rekommenderar en mix av Pain@way Nyponpulver, Chiafrön, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre.
FOSFOR Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder. Förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
JÄRN Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktig också för hjärnans funktion.
KALCIUM Reglerar hjärtslag och vätskebalansen och hjälper musklerna att dra ihop sig. Behövs för hormonbalansen och nervsignalerna.
KOPPAR Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. väsentligt för bildning av myelin runt nerverna och för hormonets funktion, speciellt östrogen.
MAGNESIUM Aktiverar mer än 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs också för att få ett öppet sinne.
ZINK Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och för hjärnans perception av omvärlden.
Medicin innebär nu förutom att behandla och bota sjukdomar, även att förebygga dessa.

Under de senaste tre decennierna har begreppet medicin omdefinierats och fått en bredare innebörd till att omfatta livs- och kostvanor.
Idrott och fysisk aktivitet är också bra medicin eftersom det stimulerar hjärt- och kärlsystemet, stärker muskler, eliminerar giftämnen, stärker immunsystemet samt ger en känsla av välbefinnande. Den viktigaste medicinen för förebyggande av sjukdomar är, enligt detta synsätt, vår kost. Chia är inget läkemedel och ersätter inte traditionell medicin och läkemedel på något sätt.
Frågor från kunder
Jag undrar om du vet om Chiapulvret har blodtryckssänkande effekt??

Vi har provat en påse o mitt blodtryck som varit för högt i närmare 18 år (ca 180/90)har blivit mycket bättre!!
Vill ej äta vanliga mediciner, men har provat olika rekommenderade naturpreparat. Det har hjälpt lite grann. Men det här är absolut det som gett mest effekt. Lever mkt hälsosamt sen årtionden. Mvh, Monica Anklew

Bravara// Ja, det är flera som har upplevt samma sak, där läkaren har varit förvånad och undrat vad de gjort för förändring.
Det är väl känt att Omega 3 har den funktionen och för att få rätt balans mellan omega 3 och omega 6, så är det bra det bra att tillföra extra omega  3.


CHIAFRÖN ECO, Ekologiskt Chia
Näringsdeklaration 
per 100 g Portion (6 g)
Energi (Kcal) 530
Protein (g) 20,6
Fett Totalt (g) 30,334,19
Mättat fett (g) 3,28
Enkelomättat fett (g) 2,13
Fleromättat fett (g) 24,9
Omega-6 6,06
Omega-3 18,51
Kolesterol (g) 0
Kolhydrater
Smältbar (g) 12
Socker totalt 3
Kostfiber
Total (g) 38,7
Löslig (g) 4,51
Olöslig (g) 34,19
Natrium (mg) 11,97
Kalium (mg) 607,2
Kalcium (mg) 616
Järn (mg) 8,27
Fosfor (mg) 626,56
Magnesium (mg) 30,8
Zink (mg) 5,98
Niacin (mg) 3,61
Koppar (mg) 1,97
Källa A.Schauss, Kuman Health
Se jämförelsetabell Chiafrön

Angående Chiafrön.
Hej! Så för att att få ut så mycket näring som möjligt från fröna och få lika bra upptag som med Chiapulver. Kom jag på den iden  att lägga fröna i ett mixerglas "blende".
Kör på mellan hastighet ca 1 dl åt gången i ca 3 minuter detta blir nästan lika bra som med pulvret. Mycket enklare  än att använda morteln. Kan äntligen dricka det  i ett glas vatten innan jag ska i väg till jobbet på morgonen.Ville bra dela med mig till er om detta. Ni som gillar Chia pulver bättre en fröna. Mvh Marita (Partille)

Hej! Tack för tipset, det lägger vi upp direkt. Skickar dig en prova på produkt som tack. Blåbärspulver och chia passar väldigt bra ihop, blanda 1-2 teskedar chia med lika mycket blåbärspulver så får du en väldigt god dryck och bra start på din morgon.
 Kompletterar du sedan med Probiotika Acti Flora 45 miljarder så blir det ändå bättre. Mvh B. Bravara.se

komplett proteintillskott
Protein i Chía:
Livsnödvändiga,
Essentiella aminosyror %
Fenylanin 4,73 – 4,77
Metionin 0,36 – 0,36
Histidin 2.45 – 2.57
Threonin 3,23 – 3,43
Leucin 5,89 – 5,99
Isoleucin 3,21 – 3,35
Lysin 3,60 – 4,44
Valin 5,10 – 5,32

Icke-essentiella aminosyror %Alanin 4,31 – 4,41
Aspartat 7,36 – 7,64
Glycin 4,03 – 4,22
Serin 4,43 – 4,86
Glutamisk syra 12,40 – 13,65
Arginin 8,63 – 8,90
Tyrosin 2,75 – 2,75
Cystein 1,04 – 1,47
Prolin 3,92 – 4,40
Serin 4,43 – 4,86

 

Hårt bröd, utan socker med Chiafrön
Vi rekommenderar även Chiafrön till bröd och matlagning.
Använd Chiafrön när du bakar, se vårt recept på hårdbröd och sluta med alla sockerprodukter så kommer du att få ordning på magen.
Nyttigt Knäckebröd utan socker, med chiafrön och nyponpulver
Värm varmluftsugnen till 165 grader, vanlig ugn 175.
Blanda samman allt och låt st i 12 min, bred ut smeten jämt på bakplåtspapper på 2 bakplåtar, Grädda i 70 minuter.
60 gr Nyponpulver
60 gr Chiafrön
100 gr Solroskärnor
100 gr Pumpakärnor
100 gr sesamfrö
2 msk fiberhusk, skal från pulveriserat psylliumfröskal
1 tsk salt
5 dl vatten
Läs mer om Chia "Det nya superfröet som förbluffar kostforskare

Recept på ett glutenfritt favoritbröd från Kjerstis

Canihua är en ört från Sydamerika, och fröet är pyttelitet och ytterst oansenligt till utseendet, men man ska inte låta sig luras! Det innehåller massor med bra proteiner, vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror, och gör alltså brödet ännu ett snäpp mer näringstätt. Samma sak gäller för Chiapulver, som jag den här gången hade köpt från Bravara.  Kikärtsmjölet tillsatte jag för att bidra med lite mer protein. Yaconsirap är mumsmums för magen.
Observera att degen är kladdig och ska bearbetas länge, så du behöver en matberedare till hjälp för att göra jobbet.
Fler recept från Kjerstis mat  hittar du på http://kjerstismatochprat.blogspot.se/search?q=chia+bravara
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
½ dl avocadoolja - rapsolja eller kokosolja fungerar också
½ dl yaconsirap - agavesirap eller flytande honung fungerar också
2 msk nyponpulver
1 dl canihuafrön
1 dl solroskärnor
1 dl chiamjöl
1 dl kikärtsmjöl
1 dl gula russin
1 dl torkade körsbär
3 dl mörkt bovetemjöl
3 dl rårismjöl
1½ msk malda psylliumfrön
3 msk surdegspulver
1 tsk salt
Smula jästen i degbunken, och lös den i det ljumma vattnet.
Tillsätt olja, sirap, nyponpulver, frön, kärnor, chiamjöl, kikärtsmjöl och den torkade frukten, och kör igång maskinen.
Blanda bovetemjöl, rårismjöl, psyllium, surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Bearbeta degen på lågt varvtal minst 10 minuter, gärna några minuter längre.
Klicka i degen i en väl smord bakform på ca 1½ liter, och platta till ytan med mjölad eller oljad hand.
Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme en timme. Ta brödet ur formen, och fortsätt grädda ytterligare en halvtimme.
Linda in väl i bakdukar, och låt brödet svalna på galler. Det är bra om du kan hålla dig från att skära i brödet tills det svalnat helt. Det kunde inte jag! Jag skar av ytterkanten , bredde lite smör på som fick smälta, och avnjöt till eftermiddagstéet.
Brödet håller sig färskt och saftigt några dagar i rumstemperatur, men frys gärna in skivorna och ta fram det som går åt vartefter.
Kjerstis nyttiga favoritbröd
Fler recept med Chia
Mexican Madness

Nyttiga raw-foodbollar
Råa Chokladbollar
Äppelsmoothie, chiafrön
Chiapudding, cacao
Chiapudding, jordgubb
Chia-Plommonkaka
Chiascones
Chiamuffins

Fler recept hittar du på http://kjerstismatochprat.blogspot.se/search?q=chia+bravara

Beställ fraktfritt här!
På Internet sedan 1995!

Se hur du använder Chia på film