Socker

Socker stor anledningen till ohälsa.

Om socker skulle uppfinnas i dag skulle det troligtvis beläggas med restriktioner eller beskattas som alkohol eller tobak.
Redan 1917 upplyste man i Diabetic Cokery om vad som var bra och ohälsosam kost. Tyvärr försvann den kunskapen och istället har vi under de senaste 25 åren fått lära oss att äta mat med lite fett och med mycket socker.

Nyckelhålsmat, tallriksmodellen
6-8 brödskivor om dagen är kampanjer som har pågått sedan början på 80-talet och som ivrigt påhejad av livsmedelsindustrin och forskare avlönade av densamma.

Socker är en billig råvara och därför är det väldigt lönsamt för industrin att ersätta dyrare och bättre fetter som är nyttiga för kroppen med socker.
Det har gjort världens befolkningen både fetare och sjukare. Ingen kommer att erkänna det, men tydlig statistik och nyare oberoende forskning visar att så är fallet.

Socker det vita giftet
USA och Kina är de länder som har högst andel diabetes i Världen där över 10 % är sjuka i diabetes. Livsmedelsindustrin har ersatt bra fetter med mer kolhydrater. När man minskar på fettet och ersätter det med kolhydrater så producerar kroppen mer insulin vilket leder till ökad fetma. Viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sornestedt, Doktor i medicinsk vetenskap som var ansvarig för studien på 4301 personer i åldern 46-68 år.

Insulin utsöndras efter varje gång du äter något som en signal till kroppens fettvävnad och muskler att ta upp sockret från blodet, om man har en nedsatt produktion av insulin eller är okänslig för hormonet, har man det som förr kallades sockersjuka, men nu åldersdiabetes eller typ 2-diabetes. En enkel mattematik är att ju mer socker du tillför kroppen desto mer insulin behöver kroppen och mer insulin leder till bukfetma i första hand och till underhudsfett i andra hand.

Höga blodsockernivåer förstör kroppen blodkärl och ökar risken markant för hjärtat, synen och även för framtida amputationer. Fetma är en sjukdom som sprider sig över hela världen men en rasande fart och beror i högsta grad på felaktig kost och väldigt lite på dina gener.
I USA är räknas 65% av hela befolkningen som feta i dag och fortsätter den utvecklingen i samma takt så kommer alla Amerikaner att vara feta redan år 2048. Det är inte bara ett bekymmer för individen själv utan för hela landets sjukvård och ekonomi.

Det borde vara bättre att anpassa maten till våra kroppar istället för att anpassa kroppen till industrimat genom operationer och daglig medicinering.
Pengar till oberoende forskning och forskare som är intresserade av lågbudget forskning är svåra att få fram. Pengar till styrd forskning från industri och läkemedelsbranschen finns det däremot i överflöd.
Tänk på att fet mat och proteiner mättar och inte alls är farligt för kroppen.
Socker mättar inte, men förstör kroppen inifrån och skapar ett sötsug som du hela tiden vill ha mer av.


Tänk på vad du äter

 1. Läs på alla förpackningar, innehåller de mycket kolhydrater, välj en annan produkt.

 2. Sluta använda alla Light produkter som innerhåller sötningsmedel och andra kemiska ämnen som inte är bra för kroppen.

 3. Undvik alla Nyckelhålsprodukter där man har ersatt bra fetter med socker.

 4. Använd riktigt smör i stället för milda.

 5. Minska ner på all brödkonsumtion, ta en skiva istället för två, eller som Danskarna, smörrebröd, litet bröd med mycket pålägg. Tar du hårt bröd i stället för mjukt så halverar du intaget av kolhydrater. Med fin crisp istället för hårt bröd halverar du det en gång till,

 6. Sluta använda alla drycker med socker. Ersätt med kranvatten med några skivor citron, gurka, äpple eller apelsin. Både billigare och godare.

 7. Ersätt dina mellanmål med frukt i stället för bröd.

 8. Använd rapsolja, går utmärkt att steka i, eller att göra egen majonnäs eller aioli.

 9. Olivolja går bra att blanda tillsammans med rappsoljan för lite extra smak, eller till sallader.
  Om du vill steka i olivolja, kan du tillsätta en liten klick smör i pannan också för bättre stekegenskaper.

 

Varning för dåliga kostråd, 31 okt. 2011
I flera av dagens morgontidningar rekommenderas det i en artikel av TT Spektra att du ska äta kolhydrater och dricka kaffe till frukost, det vill vi gärna avråda ifrån.

Vi rekommenderar istället proteiner från ägg till frukost, en halv gurka för att få en bra syra/bas ballans. Fräs en halv röd lök och lite färska grönsaker efter säsong i rapsolja, ger dig naturliga vitaminer, mineraler och nyttiga fetter.

Grönt te med antioxidanter. Direkt på fastande mage när du vaknar rekommenderar vi C-vitamin och mineraler från [email protected] nyponpulver, Chiafrön, innehåller bor som stärker ditt skelett och Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3, bra för hjärta, hjärna och dina blodkärl.

Förbättra förutsättningarna i tarm, mage och för ditt näringsupptag med Probiotika Original med 45 miljoner nyttiga bakterier per kapsel. Nya studier visar att den lilla mängd probiotika som är tillsatt i filprodukter inte har någon verkan. Se DN söndag30 okt.
Undvik kolhydrater för att hålla blodsockersvängningar på en låg och jämn nivå,
mycket kolhydrater/socker förstör dina blodkärl, gör dig fet och ökar risken att du ska få typ-2 diabetes.


Klipp från föredrag med Kostdoktorn okt. 2011

Intag av mat med mycket kolhydrater kommer att leda till att dina blodsockernivåer pendlar upp och ner under hela dagen. Med en kolhydratrik kost tar det ca 3½ timme innan din blodsockernivå återigen är på en normal nivå, under den tiden förbränner du inget fett bara kolhydrater har du dessutom druckit kaffe till maten så har levern fullt upp med att ta reda på det. Efter 4 timmar är det i regel dags att äta igen och samma procedur upprepar sig igen.


Redan 1917 viste man att socker var skadligt för kroppen.
Klicka på boken Diabetic Cookery från 1917,  för att läsa rekommendationer och mat man absolut bör undvika om man har eller för att slippa åldersdiabetes som redan är den största folksjukdomen.

Fetma. Arkivfoto: Scanpix.

Diabetes har 10 dubblats i Världen på 25 år
Inom 20 år kommer en halv miljard människor att ha typ 2-diabetes om vi inte förändrar våra kostvanor. 1985  var den siffran 30 miljoner, samtidigt som vi uppmanades att äta mindre fett och mer blodsockerhöjande kolhydrater.

Ordförklaringar
Typ-2 diabetes kallades tidigare för sockersjuka
Kolhydrater
är gemensamt namn för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter.
Insulin signalerar till kroppens muskler och fettvävnad att ta upp socker (glukos) från blodet.
Probiotika är bakterier som är nyttiga för att stärka immunförsvar och tarmflora.

DELA GÄRNA ENLIGT NEDAN PÅ DINA SOCIALA MEDIER

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

Produkter för din hälsa #bravara Sverige