Gikt
Gikt uppstår då förhöjda halter av urinsyra kristalliseras i lederna
Gikt kan hindras med C-vitamin
C-vitamin minskar överraskande risken för gikt med upp till 45 procent, visar en studie från USA och Kanada. Omkring 100000 svenskar misstänks lida av den smärtsamma sjukdomen men enligt Reumatikerförbundet blir sannolikt många felbehandlade.
Men nu visar det sig att vanligt C-vitamin har en kraftigt förebyggande effekt oavsett om det äts i form av frukt och grönsaker eller tas som tillskott.
F
orskare i Boston och vid British Columbia-universitetet i Vancouver har i 20 år, mellan 1986 och 2006, följt 46994 män som ingår i en av världens största koststudier, Health professionals follow up study. Deras rön presenteras i Archives of internal medicine.
En dagsdos på 500 mg C-vitamin minskade risken för gikt med 17 procent jämfört med dem som åt mindre än 250 mg per dag. Ytterligare 500 mg gav en minskning på 34 procent medan de som åt 1500 mg hade 45 procent lägre risk.
Gikt är en vanlig sjukdom som alla läkare i primärvården stöter på, säger Ralph Nisell, överläkare och docent i reumatologi vid Karolinska universitetssjukhuset.
Han gör uppskattningen att gikt drabbar strax under 1 procent av alla svenskar. Andelen ökar dock med stigande ålder. Hos män kan sjukdomen uppstå från 30-årsåldern medan kvinnor normalt inte drabbas förrän från 50-årsåldern.
Gikt betraktades tidigare som den frossande mannens sjukdom och bland riskfaktorerna märks övervikt och hög konsumtion av ost och kött, inte minst inälvsmat som lever. Sjukdomen har även ärftliga faktorer. Alkohol är även en viktig orsak till sjukdomen.
Anfall av gikt uppstår då förhöjda halter av urinsyra kristalliseras i lederna och sedan tidigare var det känt att C-vitamin kan neutralisera urinsyra.
Ändå hade ingen i Sverige studerat hur tillskott av C-vitamin påverkar risken för gikt.
Det är märkligt att vi vet så lite om en sjukdom som var känd på antiken, där mekanismen med urinsyra beskrevs redan på 1800-talet och där läkemedel funnits i 50 år. Det finns otroligt få svenska studier kring gikt, om ens någon. Experterna vet inte heller om sjukdomen ökar i Sverige men eftersom den är kopplad till övervikt och dåliga kostvanor finns det anledning att tro att så är fallet.
Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson varnar också för feldiagnoser.
Många lever kvar en fördom om att gikt bara sätter sig i stortån, gikt kan också sätta sig i handleder, armbågar och knäleder. De patienterna, som egentligen är de svåraste fallen, kan lätt få diagnosen ledgångsreumatism och bli felbehandlade i flera år, säger Lennart Jakobsson
Vi rekommenderar Pain@way Nypon som är en naturlig kosttillskott med en hög koncentration av C-vitamin.
Upp till 2 % av den torkade massan består av vitamin C.  Idag är C-vitaminets antioxidants effekt bevisad, vilket innebär att nypon hjälper cellerna att försvara sig mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar att celler bryts ner och påskyndar på så sätt åldrandet. Genom att äta mat och kosttillskott rikt på antioxidanter stärks immunförsvaret.

 

Ordförklaringar
Gikt är en inflammation som kan uppstå i stortåns inre led,
fotlederna, armbågarna, hälarna eller handlederna och uppkommer då förhöjda halter av urinsyra kristalliseras i lederna.
Fria radikaler misstänks kunna åstadkomma allvarliga cellskador och kanske även bidra till åldrandet. Antioxidanter har en motverkan och neutraliserar de ämnen som är skadliga för cellerna. C-vitamin är en sådan antioxidant.

 

Läs mer om produkterna och beställ på hemsidan...
Se mer info på  www.bravara.se
Beställ på
www.nyponpulver.com

*    Klicka här för att läsa, beställa eller avbeställa våra nyhetsbrev


Produkter för din hälsa och välbefinnande

Många är i dag orörliga på grund av stelhet och värk, daglig motion är viktig för alla och vår förhoppning är att med hjälp av en bättre kost och våra hälsoprodukter ska du kunna komma tillbaka till daglig motion och mindre värk.
Se under respektive produkt på hemsidan med klickbara bilder för mer information.

Pain@way Nyponpulver För värk i leder
Chiapulver Eco med Omega 3 Bra för hjärta och hjärna
MSM pulver original  Stärker immunförsvaret
Probiotika Orginal 45 Miljarder nyttiga bakterier per kapsel
Vattenlöslig Q10 Styr energiproduktionen i cellerna
Coral mineral Tillför havsmineraler, höj PH-värdet
Magnitiserat vatten Ger mer energi, för Pet-flaska
Nässelpulver 275 gr Basisk mineralrik grönsak
Knäskydd med magneter Ökar blodcirkulationen minskar värk
Magnetarmband
För ökad blodcirkulation
Sportarmband med magneter För golfspelare, greppa säkrare, svinga smidigare
Magnethalsband Bättre styrka, ballans och återhämtning
Magnetsulor
För stela muskler
Hålfotsmagneter mot sendrag och spända muskler
Magnetmadrass för spända muskler och bättre sömn
Kuddinlägg med magneter för stel nacke och sömnproblem
Pain@way magnetband  För värk i handleder
Ryggmagnetbälte
Vid värk i rygg och spända muskler
Sidentäcke för bättre sömn Tar inte åt sig kvalster och pollen
Nackskydd med keramiska fibrer För spänningsvärk i nacke

Nyponpulver

Chia-pulver Eco

Magnetarmband

Back On Track

MSM Original

Hundprodukter

Nyhetsbrev

  Home

Chia Frön

Magnetmadrass

Magnethalsband

Smärtlindring

Q10

Hästprodukter

Probiotika

D-vitamin