Diabetes
Kaloribalans är att ge kroppen lika mycket kalorier som den gör av med.

Kalorier fungerar som kroppens bränsle. Män behöver mer än kvinnor, yngre behöver mer än äldre och de som rör sig mycket behöver naturligtvis mer energi. För mycket kalorier leder till övervikt.
Man måste förbruka mer kalorier än man får i sig för att gå ner i vikt
Vi behöver ständigt energi och vi använder därför kalorier från mat för att fungera.
Protein och kolhydrater har cirka fyra kalorier per gram medan fett har nio kalorier per gram.
Ett lägre kaloriintag minskar risken för att drabbas av  vuxendiabetes.
I en Amerikansk studie under 4 år, visade den grupp som motionerat och ändrat sina kostvanor risken för att insjukna i diabetes med 58 procent. Samma resultat visade också en finsk studie på män och kvinnor över 55 år med ett lite vidare midjemått och högre BMI. Näringsriktigare kost och fysisk aktivitet kan vara en lösning enligt forskarna. Motion ökar genast upptaget av socker i muskeln och regelbunden motion ökar insulinkänsligheten.
Vuxna kvinnor behöver ca 2000 kcal per dag och vuxna män ca 2700 kcal. I en nyligen gjord studie visade att 7 av 11 patienter kunde bli friska från vuxendiabetes genom en riktigt lågt kaloriintag under två månader.
 
Att äta mindre och nyttigare betyder inte att man ska hoppa över måltider.
En proteinrik frukost dämpar hjärnas matimpulser visar en Amerikansk studie med hjälp av en magnetkamera. Studien visade att en bra frukost reglerade aptit och födointagen under resten av dagen, bäst resultat hade de som intog en proteinrik frukost och sämst de som helt hoppade över sin frukost. Diabetes är också en växande global sjukdom i många länder särskilt i USA och Kina som troligtvis beror på för högt kaloriintag och för lite fysisk träning.
Ett genomsnitt i världen på män är 5,5 och på kvinnor på 5,4 mmol/liter blod vilket är väldigt nära det som kallas för fördiabetes som ligger mellan 5,6-7,0 och är det första steget på väg till Vuxendiabetes.
Oberoende av vad man äter så omvandlas kalorier till fysisk energi eller fett som lagras i kroppen.
För att minska de lagrade kalorierna kan man förbränna kalorier genom att öka sina fysiska aktiviteter eller genom att äta mindre kalorier än man gör av med. Gör man inte detta så förblir fettet lagrat i våra kroppar.
Vad äter du för att det är nyttigt och vad äter du enbart för att det är gott?
Var ärlig mot dig själv, vad kan du förändra i dina matvanor utan att göra avkall på det som är nyttigt?
Målet kanske inte bara är ett längre liv utan framförallt en friskare ålderdom.
Gå ner 2 kg i månaden genom att minska på intaget av kalorier behöver inte vara så svårt.
Byt mat som har mycket kalorier till mat med lägre kalorihalt. Man kan t ex byta alla måltidsdrycker, öl och läskedrycker till vatten med några citronskivor eller gurka, så har du redan minskat ditt dagliga kaloriintag med 100 kalorier. Att ersätta kaffebröd med frukt betyder - 200 kalorier till, mindre portioner - 400 kalorier till per dag och målet ät nått.
Ät dig 80 % mätt för en friskare ålderdom
Det är väl känt att innevånarna på ön Okinawa i Japan både har längre livslängd och är friskare både som 80, 90 och 100 åringar, i förra veckan såg jag ett reportage där en 104 årig man tog en paus från vattenskidåkning, inte för att vila utanför att delta i en operation som läkare, reportern hävdade att ingen gick i pension vid en viss ålder på Okinawa utan alla utförde sina sysslor och arbetsuppgifter så länge de orkade.
Vad är det för speciellt med Okinawa som inte vi kan ta efter?
Det finns flera platser på jorden ofta bland små befolkningsgrupper där man också kan se att folk lever längre och är friskare, så det beror troligtvis inte på platsen i sig utan mer troligt på livsstil och kost. Ett samband är näringsriktig kost med ett lågt kaloriintag.
På ön Okinawa är det inte bara viktigt vad man äter utan också på hur mycket man äter, deras filosofi är att bara äta sig 80 % mätt, vilket de har gemensamt med några andra befolkningsgrupper i världen med liknande resultat, bl.a. i USA där en liten befolkningsgrupp som lever isolerade från andra, har en levnadsålder som är 10 år högre än den genomsnittliga levnadsåldern i USA.

 SE KALORITABELL

Beställ på www.bravara.se

Nyponpulver

Chia-pulver Eco

Magnetarmband

Back On Track

MSM Original

Hundprodukter

Nyhetsbrev

  Home

Chia Frön

Magnetmadrass

Magnethalsband

Smärtlindring

Q10

Hästprodukter

Probiotika

D-vitamin