Magnetsulor
Magneter kan hjälpa smärtor i fötterna
Att använda magnetiska sulor kan lindra en vanlig typ av diabetisk värk i nerverna. Det kan också få patienter som ofta har ett obarmhärtigt brännande, förlamande och stickande i sina fötter, enligt resultaten på en ny nationell studie ledd av en neurolog vid Briarcliff Manor (sjukhus).
Studien som publicerades i The Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (Somatisk medicin och rehabilitering) kom fram till att de som använde magneterna fick en mycket större lättnad än de som bar på de falska sulorna. Enligt en mätning fann man att 71% av de patienter som använde sulorna under 4 månader, fick en avsevärd lindring av det förlamande och stickande tillståndet i jämförelse med 40% av de patienter som använde placebo.
Studien gav rätten för publikation p.g.a. att magneter anses ha få bieffekter och deras potentiella användningsområden verkar vara stor enligt The Archives som det ovan hänvisats till. THE JOURNAL NEWS av Melissa Klein

Dr Michael Weintraub som ledde denna forskning, sa att han innan undersökningen var skeptisk men han nu är övertygad om att terapeutiska magneter verkligen fungerar. Magneter används av millioner människor för att behandla problem som sträcker sig från tandvärk till artrit i knän, trots att det inte finns något medicinskt bevis på att de är effektiva.
”Denna studie visar nu, enligt min åsikt, att magneterna fungerar för just detta tillstånd” säger Weintraub som nyligen har gått i pension. Han har varit chef för neurologen både vid Phelps Memorial Hospital Center i Sleepy Hollow och Putnam Hospital Center i Carmel. Han är dessutom professor i neurologi vid New York Medical College.
Weintraub säger att magneterna har använts för att behandla diabetisk periferal neuropati. En slags nervåkomma som påverkar både armar och ben. Uppskattningsvis hälften av alla diabetiker tros ha någon slags nervskada och denna periferala neuropati är den allra vanligaste. Amerikanska Diabetesförbundet uppskattar att det finns 17 millioner diabetiker i USA.
Utöver värken och den stickande känslan, kan tillståndet också orsaka besvär med att gå och kan även leda till fotsår som man inte alltid upptäcker. Detta kan i sin tur orsaka en infektion som sprider sig till benen vilket kan leda till en ev. amputering.
”Inledningsvis känner du endast av ett lite stickande i dina tår” säger Michael Montopoli, en 51-årig man som har haft diabetes i över 20 år.  ”Under tiden då sjukdomen utvecklas, är det som om din fot somnar och aldrig riktigt vaknar”. Montopoli, som deltog i studien sa att han besökt många läkare och har prövat olika behandlingsformer men helt förgäves.
”Det finns ingen bot för detta besvär idag” säger Dr Peter Sheehan, chef för Diabetes fot- och vrist centret vid sjukhuset för ledsjukdomar i Manhattan. ”Det bästa vi kan göra just nu är att kontrollera blodsocker för att undvika  nervskador”.

Weintraub sa att han blivit intresserad av magnetterapi efter att en patient sa att sulorna hjälpte honom att må bättre.
Därpå sökte han medel för att få till stånd en dubbel-blind placebo-kontrollerad studie, den gyllene standarden av medicinsk forskning, där varken deltagarna eller undersökarna kände till vem eller vilka som använde de äkta magnetsulorna och vem som bar de falska. Weinraub sa, att motsvarigheten till det svenska Folhälsoinstitutet (The National Institutes of Health) givit bifall till hans projektansökan, men kunde inte stötta projektet ekonomiskt. Inte heller de olika diabetesförbunden.
En terapeutisk magnettillverkare och distributör donerade då iläggssulorna samt erbjöd även en summa pengar, men fick inte ha någon som helst kontroll över studien och analysen.
Så småningom skrev 375 patienter vid 48 kliniker i 27 delstater in sig i denna studie. Det var totalt 259 patienter som fullföljde studien. Weintraub sa att en del hoppade av studien då de tyckte att sulorna var obekväma. Ha sa att de flesta patienter blev bättre till en början oavsett om de hade de äkta eller oäkta sulorna, men de med magneter i visade större förbättring vilket påvisades efter två månader. De som hade de allvarligaste symptomen var också de som upplevde den största lindringen.

Weintraub sa, att magneterna påverkar de elektriska kanalerna som finns i våra kroppar och i cellväggen.
Sheehan, som också är ordförande för Rådet för fotvård för Amerikanska Diabetikers Föreningar sa att fast magneter verkar lindra obehag så kan man kan man aldrig helt få bukt med värken.
”Om det hjälper, då är det bra,” sa han ”Detta skadar verkligen inte patienten.”

Dr Gil Wolfe,  ledde en undersökning vi University of Texas Soutwestern Medical School i Dallas, där han var professor i neurologi, sa at han faktiskt hade kvar ”ett uns av skepsis” i användandet av magneter. Men Wolfe skulle rekommendera dem för patienter som inte hade uppnått lindring med vanlig skolmedicin, vilket han inte skulle ha gjort innan studien.
”På sätt och vis så ser jag detta som en kompletterande terapi, tydligen med en väldigt liten risk,” säger han.
Sheehan ville varna för att man kunde vara lite försiktig med diabetiker som har tappat känseln att de först borde kontakta en fotvårdsspecialist för att försäkra sig om att de har lämpliga skor så att de inte skadar sig själva.
Montopoli, som av en händelse  under studierna råkade upptäcka att han bar de riktiga magneterna var när de klibbade fast vid varandra, sa att den stickande känslan minskade till dess att det blev tolererbart.  ”Jag tar aldrig av mig sulorna,” säger han. ”Jag t.o.m. sover med dem.”
Källa: www.nyjournalnews.com

Magnetsulor kan används för olika besvär med rygg, knä eller stela muskler. Se fler magnetprodukter  www.bravara.se