Q10

Q10 Vattenlöslig, För mer energi och bättre hälsa

Fördelen med att inta vattenlöslig Q10 är att kroppen tar upp det till 100%
30 gånger bättre mot att tabletter och kapslar.

Har du brist på Q10? märker man en tillståndsförbättring redan inom 1-4 veckor.

Hur kan man få brist på Q10? Genom stress, ensidigt och bristfällig kost, hård träning, kroniska sjukdomar och vid behandling med kolesterolsänkande mediciner. 

Vattenlöslig Q10 ger upp till 30 gånger bättre upptag än kapslar! Endast 2,44 per dag

Vilka symtom kan uppstå? Trötthet, håglöshet, nedsatt prestationsförmåga, försämrat minne.
Det finns ämnen som är skadliga för oss och det finns de som är bra för oss och så finns det sådana som är helt livsnödvändiga som Q10.

Q10 är bra för både friska och sjuka
Många idrottare upplever att de orkar prestera mer. På Rigshospitalet i Köpenhamn använder man Q10 för behandling av försvagad hjärtmuskel med gott resultat, patienterna upplevde minde andnöd och orkade mer fysikiskt. Vattenlöslig Q10 ger upp till 30 gånger bättre upptag än kapslar! Endast 2,34 per dag!
Q10 styr energiproduktionen i cellernas kraftverk och produceras normalt i levern oss alla personer men avtar successivt efter 25-30 års ålder ock likaså om man är sjuk eller tränar hårt, då kan ett extra tillskott vara bra även för dig som är yngre.

Tillskott av selen och Q10 mer än halverar risken för äldre att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.
Det visar forskning från Linköpings universitet och Karolinska Institutet. Den halva av gruppen som fick kosttillskott i form av selen och Q10 under fyra års tid visade 54 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar än gruppen som fick sockerpiller.

 

Tandhälsan är viktig för din allmänna hälsostatus
Forskare vid University of California har under 18 år följt 5.500 äldre personer och upptäckt att de som inte hade en bra tandvård löpte 65 procents högre risk att utveckla demens, trolig orsak är att bakterier i tandköttet kan ta sig upp i hjärnan och orsaka inflammation.

Sveriges ledande näringsforskare Magnus Nylander som också är utbildad tandläkare rekommenderar Q10
Extra intag av Q10 har visat lindrande effekter vid olika besvär och sjukdomar, bland annat tandlossningssjukdom, vilket kan tolkas som brist på eller ökat behov.
Därtill finns det en mängd naturliga ämnen i växtvärlden som visats sig ha olika hälsobefrämjande effekter i människokroppen. Till dessa räknar vi bland annat växtvärldens karotenoider och flavonoider som är stora komplex av fett- och vattenlösliga färgpigment som blanda annat har kraftfulla antioxidativa och därmed cellskyddande ”anti-åldrings” effekter.

Q10 ger friskare tandkött och är bra mot tandlossning.
I docent Magnus Nylanders studie kring Q10 och blödande tandkött deltog sextio svenskar. Försökspersonerna delades slumpmässigt in i tre grupper, som under tio dagar supplementerades med 30 mg Q10, 100 mg Q10 respektive placebokapslar varje dag. Studien var dubbelblind, d.v.s. varken försökspersonerna eller forskarna visste vilken kapsel som användes.
Resultatet visade att tandköttsblödningen minskade
klart hos de två grupper som fick Q10, 85% hos de personer som fick 100 mg/dag och 65% hos de som fick 30 mg/dag. Hos placebogruppen minskade blödningstendensen bara med ca 20%. Skillnaden mellan grupperna var statistiskt säkerställd.

Så fungerar enzymet Q-10 
Enzymet Q-10 kan kallas för cellens tändstift. Utan enzymet skulle nämligen inte vår föda omvandlas till energi i cellernas "motor".
Brist på Q-10 kan leda till både hjärtproblem och tandlossning visar vetenskapliga studier.
I en komplicerad process omvandlas de näringsämnen som transporteras via blodet till ett "energibränsle", som heter adenosintrifosfat (ATP), i cellerna. Utan ATP skulle vi vare sig orka springa, ta en promenad eller ens kolla på tv. För att aktivera ATP:t i cellerna krävs dock ett slags "tändstift" som fräser igång processen. Detta "tändstift" är det co-enzym som kallas Q-10.
I slutet av 70-talet fick engelsmannen Peter Mitchell Nobelpriset i kemi för sin forskning kring Q-10:s viktiga funktion i kroppen. Annars är det Karl Folkers som vi förknippar mest med Q10 samt den Svenske Näringsforskaren Magnus Nylander.
Q10 är en Enzym som har utöver sin skyddande funktion på cellmembranen
en energi ledande funktion i cellernas kraftverk, mitokondrierna.
Q10 - energi och kraft

Nu har forskningen pågått intensivt under snart 50 år, och det kommer allt fler bekräftelser på vilken enorm betydelse Q10 har för vårt välbefinnande.
I Finland har man gjort vetenskapliga studier på toppidrottsmän (skidåkare), vilka klart visade att supplementering med Q10 (90 mg/dag) gav en signifikant bättre fysisk prestations- och syreupptagningsförmåga, samt en snabbare återhämtning.

Q10 ger också bättre sömn Svenska forskarrön tyder på att Q10 också kan inverka positivt på sömnkvaliteten. En studie på 133 personer leddes av docent Magnus Nylander i samarbete med Karolinska Institutet. Drygt 60 procent av försökspersonerna upplevde att de kände sig mer utsövda och pigga efter tio dagars behandling. En majoritet ansåg sig framför allt sova bättre efter behandlingen. Q10 är tillverkad i USA.
Q10 kan förbättra sömnen säger Sveriges ledande näringsforskare Magnus Nylander
Q10 kan ge bättre sömn, visar en stor studie. Och effekten är snabb. De som provade kosttillskottet kände sig mer utvilade och harmoniska efter bara tio dagar. 
Medlet är sedan tidigare mest känt för sin uppiggande verkan och förmåga att stärka immunförsvaret. Men nu pekar nya svenska forskarrön på att även sömnstörningar kan lindras med kosttillskott.
Studien gjordes på 133 personer och gav signifikant resultat: Drygt 60 procent av de som fick 100 milligramskapslar med Q10 upplevde att de kände sig mer utsövda och pigga efter tio dagars behandling.
– Det var en helt oväntad effekt, säger Magnus Nylander, som ledde studien i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm.
Försökspersonerna, med en medelålder på 60 år, åt kapslarna under tio dagar. De fick sedan fylla i ett frågeformulär med avseende på bland annat humörsvängningar, stress, energi, rastlöshet och trötthet. Förbättringar noterades på samtliga områden, men den överväldigande majoriteten ansåg sig framför allt sova bättre efter behandlingen.
Ännu saknas dock en vetenskaplig förklaring till varför just sömnkvaliteten påverkades så mycket.
– Vad det finns för koppling mellan bättre sömn och Q10 vet vi inte. Det här var ett rent fynd. Kanske är det så att man känner sig piggare under dagtid och därför sover bättre, säger Magnus Nylander.

6 droppar Q10 är lika med 15 mg. 
2,34 per dag vid rekommenderad dosering på 6 droppar per dag.
Blanda din egen dosering i några cl vatten eller juice och drick 1-2 gånger per dag.
Q10 är även en antioxidant. Den neutraliserar angreppen på dina celler och stärker ditt eget naturliga försvar. För att leva måste du få syre. Men med varje andetag bildas också giftiga s.k. fria syreradikaler som angriper cellerna. Varje timme, varje minut, varje sekund. Ett kontinuerligt tillskott med bra och olika antioxidanter hjälper till att skydda mot de fria radikalerna. Q10 är snabbt energigivande och bör ej därför tas till natten.

Värdefullt vid hjärt och kärlsjukdomar
I den slumpmässiga dubbelblind och placebo-kontrollerade studien som nu publicerades European Heart Journal prövades tillskott med Q10 på patienter med kranskärlssjukdom. De patienter som fick Q10 gavs 100 mg dagligen. Behandlingen pågick under en månad.Tidigare studier finns som pekar på att Q10 kan vara värdefullt vid hjärt- och kärlsjukdomar. Där finns bl.a. studier som pekar på att Q10 kan motverka högt blodtryck. Orsaken till värdet vid dessa sjukdomar bör ligga i hur Q10 påverkar kroppens antioxidanter och blodkärlens endotelceller.
Japanska forskare rapporterar att Q10 kan vara värdefullt vid träning. Kosttillskott med 300 mg Q10 under åtta dagar minskade trötthet och gav kortare återhämtningstid. Forskarna vid Osaka City University Graduate School of Medicine, Soiken Incorporation, Kansai University of Welfare Sciences och Osaka University of Foreign Study rekryterade 17 frivilligade med i en genomsnittlig ålder på 37,5 år. De fick slumpmässigt antingen ett kosttillskott med Q10 eller placebo under åtta dagar vid tre interventioner där Q10 gavs under två av perioderna. När Q10 gavs var det antingen 100 eller 300 mg.

Q10 och ökad uthållighet
Birgit Olander Sjöberg började äta kosttillskott mot sin trötthet för elva år sedan. Hon arbetade då vid marinen och höll mestadels till under jord, skyddad från allt solljus. Efter ett tag märkte hon att hon började bli trött, hon kände sig håglös och hade allt svårare att somna. Hon började då att äta Q10 i stället och energin kom tillbaka.
– Jag hade läst om hur ämnet kunde reparera celler och bekämpa fria radikaler. Eftersom jag själv tror att äldre människor ofta får brist på vissa ämnen och behöver ersätta dem lät det som en klok teori. Efter en tids behandling upptäckte Birgit att energin började komma tillbaka. Hon kände sig gladare och friskare än på länge.
– Innan hade jag ofta problem med blödande tandkött, men det försvann helt och hållet, berättar hon.
Hon märkte också att hon somnade lättare på nätterna. Efter de stora förbättringarna, inte minst när det gällde sömnen, började hon fundera över om det kunde ha med något annat än Q10 att göra. Hon beslöt sig därför för att göra ett halvårs uppehåll, delvis på grund av att det kostade mycket att äta kosttillskottet regelbundet.
– Men jag blev sämre direkt, så jag beslöt att fortsätta ta tabletterna. Och det kommer jag göra hela livet, säger hon.
Läs mer om tandhälsans betydelse för värk i kroppen, högt blodtryck, hjärtproblem.

Q10 heter en liten molekyl som ger patienter med Parkinsons sjukdom nytt hopp.
Den kan innebära betydligt långsammare sjukdomsförlopp och bättre möjligheter att klara det dagliga livet, som att gå, äta själv och klä på sig.
För första gången finns nu en vetenskaplig studie som visar att Q10 har positiv effekt på patienter med Parkinsons sjukdom. Tidigare har man inte kunnat visa något samband mellan kost eller vitaminer och den svåra nervsjukdom som mellan 15.000 och 20.000 svenskar lider av. Varje år får 2.000 nya patienter diagnosen.
I den amerikanska studien, som publiceras i dag i tidskriften Archives of Neurology, har 80 patienter i ett tidigt sjukdomsskede fått koenzymet Q10. Anledningen till att man valde dessa patienter är att de ännu inte hade varit tvungna att ta konventionella mediciner. Dessa kunde i så fall ha stört studien.
Hos vissa patienter kunde sjukdomsförloppet bromsas med så mycket som 44 procent.
- Resultaten är mycket lovande, säger professor Ray Watts vid Emore University som lett undersökningen. Men vi behöver en större, kontrollerad studie innan vi kan vara helt säkra på behandlingsresultat.
Anders Borgman, ordförande i Parkinsonstiftelsen i Sverige, har själv tagit Q10 sedan mitten av nittiotalet. Då hörde han för första gången talas om hypotesen att koenzymet spelade en roll i sjukdomsutvecklingen.
- Bara att chansen fanns att jag skulle kunna bli bättre gjorde att jag provade, säger han. Sedan dess har jag propagerat för Q10.
När parkinsonpatienternas nervceller dör spelar cellens eget kraftverk, mitokondrien, sannolikt en viktig roll. Den orkar framställa lagringsbar energi. Det har de amerikanska forskarna skjutit in sig på. Djurförsök har nämligen tidigare visat att antioxidanter som Q10 får cellerna att öka energiproduktionen.
Det finns många fallstudier som visar förbättring hos patienter som fått Q10.
I Sverige började Karl Folker forska om sambandet redan 1958.
Trots att ingen vetenskaplig studie tidigare publicerats som kunnat visa effekten, har många parkinsonpatienter tagit Q10 - men då på rekommendation av tandläkare! Q10 säljs som kosttillskott och används ofta av patienter med begynnande parodontit, tandlossning.
- Vi som har Parkinson får nämligen ofta djupa tandköttsfickor, säger Anders Borgman.
Se artikel angående bakterier i tandfickor och vid dåliga rotfyllningar.
Livsmedel som är rika på Q10
och som du behöver få i dig av varje dag är feta fisksorter, fullkornsprodukter, spenat, broccoli och nöter.

Fullständig Innehållsförteckning; Q10 liposomal 15 mg,  Other ingredients; purified water, mediumchain triglycerides, soy lecithin, polysorbate 80, citric acid, potassium sorbate and alpha tocopherol. Contains soy.
Frågor och svar, Q10
Är ditt vattenlösliga Q10 framställt av Q10-UNIQUINOL som redan är omvandlat, till aktiva formen av Q10, för äldre som inte kan omvandla Ubiquinon till Uniquinol själva i kroppen, eller är det framställt av Q10-Ubiquinon?
Och vad innehåller Ditt vattenlösliga Q10 för tillsatser?
Ja, det är den omvandlade formen Uniquinuol, renat vatten, E- vitamin och ett sojaprotein, ingen socker eller spritlösning.
Att det vattenbaserade Q10 som Du säljer har tillverkats av Q10 Uniqinol är ju fantastiskt.

Då kan även äldre människor, rökare, personer med hälsoproblem, som alla ofta har svårt med omvandlingen av Ubiqinon till Uniqinol matsmältningsprocessen, ta upp Q10 i kroppen. Att detta sen är vattenbaserat är ju jättebra.
Hälsningar Helena och Harald


073-1027000