Kaloritabell
Kaloribalans är att ge kroppen lika mycket kalorier som den gör av
med.
Kalorier fungerar som kroppens bränsle. Män behöver mer än kvinnor,
yngre behöver mer än äldre och de som rör sig mycket behöver naturligtvis mer energi. För
mycket kalorier leder till övervikt.
Man måste förbruka mer kalorier än man får i
sig för att gå ner i vikt
Vi behöver ständigt energi
och vi använder därför kalorier från mat för att fungera. Protein och kolhydrater har cirka fyra kalorier per gram medan fett
har nio kalorier per gram.
Ett lägre kaloriintag minskar risken för att drabbas av
vuxendiabetes.
I en Amerikansk studie under 4 år, visade den grupp som motionerat och
ändrat sina kostvanor risken för att insjukna i diabetes med 58 procent.
Samma resultat visade också en finsk studie på män och kvinnor över 55
år med ett lite vidare midjemått och högre BMI.
Näringsriktigare kost och fysisk aktivitet kan vara en lösning enligt
forskarna. Motion ökar genast upptaget av socker i muskeln och
regelbunden motion ökar insulinkänsligheten.
Vuxna kvinnor
behöver ca 2000 kcal per dag och vuxna män ca 2700 kcal. I en nyligen gjord studie visade att 7 av 11 patienter kunde
bli friska från vuxendiabetes genom en riktigt lågt kaloriintag under
två månader.
Att äta mindre och nyttigare betyder inte att man ska hoppa över
måltider.
En proteinrik frukost dämpar hjärnas matimpulser visar en Amerikansk
studie med hjälp av en magnetkamera. Studien visade att en bra frukost
reglerade aptit och födointagen under resten av dagen, bäst resultat
hade de som intog en proteinrik frukost och sämst de som helt hoppade
över sin frukost. Diabetes är också en växande global sjukdom i många
länder särskilt i USA och Kina som troligtvis beror på för högt
kaloriintag och för lite fysisk träning.
Ett genomsnitt i världen på män är 5,5 och
på kvinnor på 5,4 mmol/liter blod vilket är väldigt nära det som kallas
för fördiabetes som ligger mellan 5,6-7,0 och är det första steget på
väg till Vuxendiabetes.
Oberoende av vad man äter så omvandlas kalorier till fysisk energi eller
fett som lagras i kroppen.
För att minska de lagrade kalorierna kan man förbränna kalorier genom
att öka
sina fysiska aktiviteter eller genom att äta mindre kalorier än man gör
av med. Gör man inte detta så förblir fettet lagrat i
våra kroppar. Vad äter du för att
det är nyttigt och vad äter du enbart för att det är gott?
Var ärlig mot dig själv, vad kan du förändra i dina matvanor utan att
göra avkall på det som är nyttigt?
Målet kanske inte bara är ett längre liv utan framförallt en friskare ålderdom.
Gå ner 2 kg i månaden genom att
minska på intaget av kalorier behöver inte vara så svårt.
Byt mat som har mycket kalorier till mat med lägre kalorihalt. Man kan t
ex byta alla måltidsdrycker, öl och läskedrycker till vatten med några
citronskivor eller gurka, så har du redan minskat ditt dagliga
kaloriintag med 100 kalorier. Att ersätta kaffebröd med frukt betyder -
200 kalorier till, mindre portioner - 400 kalorier till per dag och
målet ät nått.
Ät dig 80 % mätt för en friskare
ålderdom
Det är väl känt att innevånarna på ön Okinawa i Japan både har
längre livslängd och är friskare både som 80, 90 och 100 åringar, i
förra veckan såg jag ett reportage där en 104 årig man tog en paus från
vattenskidåkning, inte för att vila utanför att delta i en operation som
läkare, reportern hävdade att ingen gick i pension vid en viss ålder på
Okinawa utan alla utförde sina sysslor och arbetsuppgifter så länge de
orkade. Vad är det för speciellt med Okinawa som inte vi kan ta efter?
Det finns flera platser på jorden ofta bland små befolkningsgrupper där
man också kan se att folk lever längre och är friskare, så det beror
troligtvis inte på platsen i sig utan mer troligt på livsstil och kost.
Ett samband är näringsriktig kost med ett lågt kaloriintag.
På ön Okinawa är det inte bara viktigt vad man äter utan också på hur
mycket man äter, deras filosofi är att bara äta sig 80 % mätt, vilket de
har gemensamt med några andra befolkningsgrupper i världen med liknande
resultat, bl.a. i USA där en liten befolkningsgrupp som lever isolerade
från andra, har en levnadsålder som är 10 år högre än den genomsnittliga
levnadsåldern i USA.
Kan man äta periodvis och på så
sätt förlänga livet?
Vetenskapsreportern Michael Mosely bestämmer sig för att förändra sitt
liv, men han vill inte späka sig dagligen och äta nyttigt jämt. Därför
beger han sig till Amerika för att hitta ett annat sätt att bli smalare,
må bättre och leva längre. Han provar att fasta och dessutom undersöks
fastande ur ett rent vetenskapligt perspektiv. Kan man äta vad som helst
de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet?
Faktiskt så visade forskning redan
på -30 talet samma resultat, men ingen förstod varför.
Faktum är att under depressionen så ökade levnadsåldern med 6 år när
folk inte hade råd och framförallt inte råd att frossa i mat, vilket
innebar en kalorirestrektion, som sedan har visat sig ge ett längre och
friskare liv. Samma resultat kan man se på gamla krigsveteraner från England som
överlevde kriget på slagfälten och där ett flertal var pigga i huvudet
och många vart mellan 100-110 år och den äldsta 115 år. Serien gick som en dokumentär på SVT under 2012 i fyra delar där många
var med och berättade om sina liv.
En bra start på dagen Själv varierar jag min frukost mellan att ena dagen äta grötfrukost med
nyponpulver, äpple och banan. Nästa dag en ägg frukost som omelett, kokt
eller stekt ägg och ibland med bacon eller skinka. Vi har då också
alltid lite sallad med en tredjedelsgurka och lite paprika till. Tomater
ersätter vi med tomatpuré eller soltorkade tomater som innehåller mycket
mera näring än växthustomater från Holland som vi aldrig äter längre.
Industritomater som används till soltorkade tomater, tomatpuré
och ketchup har mer antioxidanter och ett mycket högre näringsvärde än
vanliga tomater.
Ät mindre kalorier,
inför kalorirestriktion.
Du kommer att minska risken för Välfärdssjukdomar, minska det farliga
underhudsfettet, gå ner i vikt och må mycket bättre.
Pulver från
torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg
desto bättre.
Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiapulver, Blåbär,
Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.
KALORITABELL
PULVER |
gram |
Kcal |
Protein |
Fett |
Kolhydrat |
Nyponpulver |
100 |
214 |
6,5 |
3,8 |
36 |
Havtorn |
100 |
90 |
0,7 |
5 |
6,3 |
Chia |
100 |
530 |
20,6 |
30,3 |
12 |
Chiapulver |
100 |
450 |
20 |
18,5 |
12 |
Nässelpulver |
100 |
43 |
2 |
2 |
3 |
Blåbärspulver |
100 |
58 |
0,7 |
0,8 |
12 |
GRÖNSAKER |
gram |
Kcal |
Protein |
Fett |
Kolhydrat |
Gurka |
100 |
11 |
0,5 |
0,1 |
2,0 |
Ättiksgurka |
100 |
38 |
0,9 |
0,3 |
7,8 |
Lök |
100 |
30 |
1,2 |
0,1 |
6,0 |
Paprika, röd |
100 |
28 |
1,3 |
0,5 |
4,5 |
Purjolök |
100 |
27 |
2,9 |
0,2 |
3,4 |
Salladskål |
100 |
16 |
1,2 |
0,2 |
2,2 |
Spenat,
färsk |
100 |
15 |
1,9 |
0,5 |
0,6 |
Squash |
100 |
15 |
1,2 |
0,1 |
2,2 |
Svamp |
100 |
31 |
1,9 |
0,6 |
4,5 |
Tomat |
100 |
21 |
1,0 |
0,2 |
3,7 |
Vitkål |
100 |
23 |
1,4 |
0,1 |
4,0 |
Vita
bönor i tomatsås |
100 |
78 |
5,1 |
1,2 |
11,5 |
Avocado, 1/2
ca 60 gr |
100 |
168 |
2 |
15,3 |
7,3 |
FRUKT och BÄR |
gram |
Kcal |
Protein |
Fett |
Kolhydrat |
Apelsin
|
105
|
57
|
0,8
|
0,1
|
13
|
Banan
|
105
|
109
|
1
|
0,5
|
24,5
|
Kiwi
|
65
|
42
|
0,6
|
0,3
|
9
|
Persika
|
145
|
71
|
1
|
0,1
|
16,1
|
Päron
|
110
|
73
|
0,4
|
0,4
|
16,5
|
Rabarber |
100
|
18
|
0,9
|
0,2
|
3,1
|
Vattenmelon
|
100
|
38
|
0,6
|
0
|
8,7
|
Äpple
|
105
|
63
|
0,4
|
0,1
|
15,7
|
Blåbär
|
60
|
35
|
0,4
|
0,5
|
7,2
|
Hallon
|
52
|
22
|
0,6
|
0,3
|
4,2
|
Jordgubbar
|
60
|
28
|
0,5
|
0,2
|
5,9
|
Näringsinnehåll på våra torkade
frukter, nyponpulver, chiapulver, Chiafrön
Begränsa ditt kaloriintag 2 dagar i
veckan så kan du halvera ditt IGF1 värde och leva ett friskare liv.
GI tabell
Antioxidanter, vitaminer, mineraler,
enzymer och
Orac- värden
Här kan du se Orac värden per
100 gr
av olika livsmedel.
|
|