Kaloritabell


Kaloribalans är att ge kroppen lika mycket kalorier som den gör av med.
Kalorier fungerar som kroppens bränsle. Män behöver mer än kvinnor, yngre behöver mer än äldre och de som rör sig mycket behöver naturligtvis mer energi. För mycket kalorier leder till övervikt.

Man måste förbruka mer kalorier än man får i sig för att gå ner i vikt
Vi behöver ständigt energi och vi använder därför kalorier från mat för att fungera. Protein och kolhydrater har cirka fyra kalorier per gram medan fett har nio kalorier per gram.

Ett lägre kaloriintag minskar risken för att drabbas av  vuxendiabetes.
I en Amerikansk studie under 4 år, visade den grupp som motionerat och ändrat sina kostvanor risken för att insjukna i diabetes med 58 procent. Samma resultat visade också en finsk studie på män och kvinnor över 55 år med ett lite vidare midjemått och högre BMI. Näringsriktigare kost och fysisk aktivitet kan vara en lösning enligt forskarna. Motion ökar genast upptaget av socker i muskeln och regelbunden motion ökar insulinkänsligheten.
Vuxna kvinnor behöver ca 2000 kcal per dag och vuxna män ca 2700 kcal. I en nyligen gjord studie visade att 7 av 11 patienter kunde bli friska från vuxendiabetes genom en riktigt lågt kaloriintag under två månader.
 

Att äta mindre och nyttigare betyder inte att man ska hoppa över måltider.
En proteinrik frukost dämpar hjärnas matimpulser visar en Amerikansk studie med hjälp av en magnetkamera. Studien visade att en bra frukost reglerade aptit och födointagen under resten av dagen, bäst resultat hade de som intog en proteinrik frukost och sämst de som helt hoppade över sin frukost. Diabetes är också en växande global sjukdom i många länder särskilt i USA och Kina som troligtvis beror på för högt kaloriintag och för lite fysisk träning.
Ett genomsnitt i världen på män är 5,5 och på kvinnor på 5,4 mmol/liter blod vilket är väldigt nära det som kallas för fördiabetes som ligger mellan 5,6-7,0 och är det första steget på väg till Vuxendiabetes.

Oberoende av vad man äter så omvandlas kalorier till fysisk energi eller fett som lagras i kroppen.
För att minska de lagrade kalorierna kan man förbränna kalorier genom att öka sina fysiska aktiviteter eller genom att äta mindre kalorier än man gör av med. Gör man inte detta så förblir fettet lagrat i våra kroppar.

Vad äter du för att det är nyttigt och vad äter du enbart för att det är gott?
Var ärlig mot dig själv, vad kan du förändra i dina matvanor utan att göra avkall på det som är nyttigt?

Målet kanske inte bara är ett längre liv utan framförallt en friskare ålderdom.
Gå ner 2 kg i månaden genom att minska på intaget av kalorier behöver inte vara så svårt.
Byt mat som har mycket kalorier till mat med lägre kalorihalt. Man kan t ex byta alla måltidsdrycker, öl och läskedrycker till vatten med några citronskivor eller gurka, så har du redan minskat ditt dagliga kaloriintag med 100 kalorier. Att ersätta kaffebröd med frukt betyder - 200 kalorier till, mindre portioner - 400 kalorier till per dag och målet ät nått.
Ät dig 80 % mätt för en friskare ålderdom

D
et är väl känt att innevånarna på ön Okinawa i Japan både har längre livslängd och är friskare både som 80, 90 och 100 åringar, i förra veckan såg jag ett reportage där en 104 årig man tog en paus från vattenskidåkning, inte för att vila utanför att delta i en operation som läkare, reportern hävdade att ingen gick i pension vid en viss ålder på Okinawa utan alla utförde sina sysslor och arbetsuppgifter så länge de orkade.

Vad är det för speciellt med Okinawa som inte vi kan ta efter?
Det finns flera platser på jorden ofta bland små befolkningsgrupper där man också kan se att folk lever längre och är friskare, så det beror troligtvis inte på platsen i sig utan mer troligt på livsstil och kost. Ett samband är näringsriktig kost med ett lågt kaloriintag.
På ön Okinawa är det inte bara viktigt vad man äter utan också på hur mycket man äter, deras filosofi är att bara äta sig 80 % mätt, vilket de har gemensamt med några andra befolkningsgrupper i världen med liknande resultat, bl.a. i USA där en liten befolkningsgrupp som lever isolerade från andra, har en levnadsålder som är 10 år högre än den genomsnittliga levnadsåldern i USA.

 

Kan man äta periodvis och på så sätt förlänga livet?
Vetenskapsreportern Michael Mosely bestämmer sig för att förändra sitt liv, men han vill inte späka sig dagligen och äta nyttigt jämt. Därför beger han sig till Amerika för att hitta ett annat sätt att bli smalare, må bättre och leva längre. Han provar att fasta och dessutom undersöks fastande ur ett rent vetenskapligt perspektiv. Kan man äta vad som helst de flesta av veckans dagar bara man fastar regelbundet?
 
Faktiskt så visade forskning redan på -30 talet samma resultat, men ingen förstod varför.
Faktum är att under depressionen så ökade levnadsåldern med 6 år när folk inte hade råd och framförallt inte råd att frossa i mat, vilket innebar en kalorirestrektion, som sedan har visat sig ge ett längre och friskare liv.
Samma resultat kan man se på gamla krigsveteraner från England som överlevde kriget på slagfälten och där ett flertal  var pigga i huvudet och många vart mellan 100-110 år och den äldsta 115 år.
Serien gick som en dokumentär på SVT under 2012 i fyra delar där många var med och berättade om sina liv.
 
En bra start på dagen
Själv varierar jag min frukost mellan att ena dagen äta grötfrukost med nyponpulver, äpple och banan. Nästa dag en ägg frukost som omelett, kokt eller stekt ägg och ibland med bacon eller skinka. Vi har då också alltid lite sallad med en tredjedelsgurka och lite paprika till. Tomater ersätter vi med tomatpuré eller soltorkade tomater som innehåller mycket mera näring än växthustomater från Holland som vi aldrig äter längre. Industritomater som används till soltorkade tomater, tomatpuré och ketchup har mer antioxidanter och ett mycket högre näringsvärde än vanliga tomater.

Ät mindre kalorier, inför kalorirestriktion.
Du kommer att minska risken för Välfärdssjukdomar, minska det farliga underhudsfettet, gå ner i vikt och må mycket bättre.

Pulver från torkade frukter är bra för din hälsa. Ät lite av varje, Ju starkare färg desto bättre.

Vi rekommenderar en mix av Pain@way nyponpulver, Chiapulver, Blåbär, Havtorn, Svarta vinbär, Tranbär.


KALORITABELL
PULVER gram Kcal Protein Fett Kolhydrat
Nyponpulver 100 214 6,5 3,8 36
Havtorn 100 90 0,7 5 6,3
Chia 100 530 20,6 30,3 12
Chiapulver 100 450 20 18,5 12
Nässelpulver

100

43 2 2 3
Blåbärspulver 100 58 0,7 0,8 12
GRÖNSAKER gram Kcal Protein Fett Kolhydrat
Gurka 100 11 0,5 0,1 2,0
Ättiksgurka 100 38 0,9 0,3 7,8
Lök 100 30 1,2 0,1 6,0
Paprika, röd 100 28 1,3 0,5 4,5
Purjolök 100 27 2,9 0,2 3,4
Salladskål 100 16 1,2 0,2 2,2
Spenat, färsk 100 15 1,9 0,5 0,6
Squash 100 15 1,2 0,1 2,2
Svamp 100 31 1,9 0,6 4,5
Tomat 100 21 1,0 0,2 3,7
Vitkål 100 23 1,4 0,1 4,0
Vita bönor i tomatsås 100 78 5,1 1,2 11,5
Avocado, 1/2 ca 60 gr 100 168 2 15,3 7,3
FRUKT och BÄR gram Kcal Protein Fett Kolhydrat
Apelsin 105 57 0,8 0,1 13
Banan 105 109 1 0,5 24,5
Kiwi 65 42 0,6 0,3 9
Persika 145 71 1 0,1 16,1
Päron 110 73 0,4 0,4 16,5
Rabarber 100 18 0,9 0,2 3,1
Vattenmelon 100 38 0,6 0 8,7
Äpple 105 63 0,4 0,1 15,7
Blåbär 60 35 0,4 0,5 7,2
Hallon 52 22 0,6 0,3 4,2
Jordgubbar 60 28 0,5 0,2 5,9

Se mer info. 

Omvandlingstabell

Näringsinnehåll på våra torkade frukter, nyponpulver, chiapulver, Chiafrön

Begränsa ditt kaloriintag 2 dagar i veckan så kan du halvera ditt IGF1 värde och leva ett friskare liv.

GI tabell

Antioxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer och Orac- värden
Här kan du se Orac värden per 100 gr av olika livsmedel.