ADAPTOGENER
Vad är
skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter?
Antioxidanter är ämnen som finns i kosten och tillhandahåller ett
passivt försvar.
Antioxidanter verkar på cellnivå och skyddar mot skadliga fria radikaler
och förbrukas på köpet.
Adaptogener stärker kroppens försvar mot negativ stress.
Adaptogener verkar på cell- och systemnivå och stärker på fler nivåer
och via andra mekanismer, än vad antioxidanter gör.
Adaptogener ger ett mer heltäckande och varierat skydd eftersom de ökar
kroppens egen produktion av neuropeptid och värmechocksprotein 72, visar
en forskning som pågått under många år i Ryssland.
Hsp72
tillhandahåller ett aktivt försvar och skyddar mot flera olika ämnen som
kan skada cellerna, inklusive fria radikaler.
Kosttillskott är inget läkemedel
Men det kan hjälpa, vissa känner en förbättring på redan på 6
veckor!
Rosenrot är en adaptogen ört
Som
ökar prestationsförmågan och har en lugnande verkan vid inre stress.
För
att kunna bilda antioxidanterna behöver vi äta tillräckligt med
fullvärdigt protein.
Dessutom behövs mat som innehåller selen som finns i fisk,
skaldjur, kött, ägg, samt paranötter, baljväxter och sädesslag.
Zink där kött, skaldjur, mjölk, nötter, baljväxter,
fullkornsprodukter är bra källor.
Koppar finns i skaldjur, baljväxter, nötter och mangan,
fullkornssäd och bär.
De
vanligaste antioxidanterna är vitamin A, C, E, betakaroten och selen.
Finns i
sin naturliga form i frukt och grönsaker och skyddar mot
inflammationer.
Vitamin
A finns bland annat i lever och ägg.
Betakaroten är ett förstadium till A-vitamin och finns i morötter och
spenat. Vitamin E finns i vegetabiliska oljor, nötter och ägg.
Vitamin C finns i nypon, bär, frukt och de flesta grönsaker.
Upptaget och funktionen är lika bra både som färska och torkade
produkter. Frysta och upphettade produkter kan förlora i näringsvärde.
Nyponpulver är
en naturlig antioxidant
Naturliga produkter i sin ursprungliga form är bättre för kroppen och
ger ett bättre upptag än kapslar och tabletter. Vårt Pain@way
nyponpulver förebygger inflammationer och har hjälpt många i många år.
Pain@way Nyponpulver innehåller per 100 gr, Energi
895 kilojoule, Protein 6,5 gram, Kolhydrat 36 gram, Fett 3,8 gr, Kost
fibrer 4,7 gr, Vitamin C 203 milligram, Vidare innehåller nyponpulver
Vitamin A, Vitamin B, och är rik på kalium och magnesium, Bioflavonoider,
Betakaroten, Pektiner
Blåbär innehåller
rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ
effekt.
Kombinationen blåbär och probiotika minskade inflammationsdrivande
bakterier i tarmen medan mängden hälsofrämjande laktobakterier ökade.
Havtorns bär innehåller höga halter
av de antioxidativa vitaminerna
C, A, E, K och P med högt flavonoid innehåll.
Man
har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen
med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot
fria radikaler.
Bär och
frukter kan man inte äta för mycket av
Havtorn är liksom Gojibär naturens
multivitamin.
Bär och frukter innehåller både vitaminer, mineraler, antioxidanter och
nyttiga fetter och kan inte överdoseras eller skapa obalanser.
Chiafrön är
rikt på naturliga antioxidanter
Chiafrön är rika på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar,
magnesium, 18 aminosyror och innehåller ämnet bor som fungerar som en
katalysator för upptagandet av kalcium.
Chiafrön innehåller Protein, är bra för magen, skelett och ditt
immunförsvar.
Näringsdeklaration Ekologiska Chiafrön
per 100
g Portion (6 g)
Protein (g) 20,6
Fett Totalt (g) 30,334,19
Mättat fett (g) 3,28
Enkelomättat fett (g) 2,13
Fleromättat fett (g) 24,9
Omega-6 6,06
Omega-3 18,51
Kolesterol (g) 0
Kolhydrater
Smältbar (g) 12
Socker totalt 3
Kostfiber
Total (g) 38,7
Löslig (g) 4,51
Olöslig (g) 34,19
Natrium (mg) 11,97
Kalium (mg) 607,2
Kalcium (mg) 616
Järn (mg) 8,27
Fosfor (mg) 626,56
Magnesium (mg) 30,8
Zink (mg) 5,98
Niacin (mg) 3,61
Koppar (mg) 1,97
Källa A.Schauss, Kuman Health
Orac-toppen
Här kan du se hur mycket du får i dig per 100
g av
olika livsmedel
Orac per 100 gr |
Enheter |
Torkat korngräspulver |
25500 |
Gojibär |
25000 |
Mörk choklad |
13120 |
Torkade plommon |
5770 |
Blåbär |
3400 |
Granatäpplen |
3307 |
Russin |
2830 |
Björnbär |
2036 |
Tranbär |
1750 |
Vitlök |
1662 |
Jordgubbar |
1540 |
Spenat |
1260 |
Hallon |
1220 |
Grönkål |
1170 |
Squash |
1150 |
Plommon |
949 |
Alfalfagroddar |
930 |
Ångad spenat |
909 |
Broccoli |
890 |
Rödbetor |
840 |
Avokado |
782 |
Apelsiner |
750 |
Röda druvor |
739 |
Röd paprika |
710 |
Körsbär |
670 |
Gröna druvor |
650 |
Kiwi |
610 |
Blodgrapefrukt |
483 |
Kidneybönor |
460 |
Lök |
450 |
Majs |
400 |
Aubergine |
390 |
Blomkål |
385 |
Gröna ärtor |
375 |
Sötpotatis |
300 |
Kål |
295 |
Grönsallad |
265 |
Cantaloupe-melon |
250 |
Bananer |
210 |
Äpplen |
207 |
Tofu |
205 |
Haricots verts |
200 |
Morötter |
200 |
Tomater |
195 |
Zucchini |
176 |
Aprikoser |
175 |
Persikor |
170 |
Päron |
134 |
Energi
(Kcal) 530
Produkter för din hälsa #bravaraSverige
Se fler produkter
|